Het eren van de eigen cultuur

Wij krijgen er in onze praktijk regelmatig mee te maken: het abstracte element “cultuur” dat als fenomeen in een opstelling tevoorschijn komt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een relatie waarbij degene met de buitenlandse afkomst in zijn of haar kracht komt als de eigen cultuur ook echt eigen gemaakt mag worden. We zagen dit onlangs toen een representant op een kussentje dat stond voor de eigen cultuur ging staan. Hij werd niet alleen letterlijk langer, maar de gerepresenteerde werd ook groter, aanweziger in de opstelling. Hij gaf aan trots te zijn op zijn geboortegrond. De representant van de (voormalige) echtgenote kon haar man weer in zijn kracht waarnemen, zoals het ook in het begin van de relatie was. Ook zij kwam daardoor weer meer bij zichzelf.

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in cultuur. Bookmark de permalink.